Kirkon tehtävä, Heikki Hilli

Heikki Hilli, Tikkurilan srk

Uuden yhteisen kirkkovaltuuston ja uusien seurakuntaneuvostojen työ on päässyt alkuun.  Niiden yksi tärkeä tehtävä on tarkistaa tai uudistaa toimintamme strategiaa. Vantaalla nykyinen yhtymän yhteinen strategia on laadittu vuosille 2011-2016. Sen missioksi on kirjattu Armon asialla vaativassa maailmassa ja visioksi Ihmisiä kohtaava ja vahvistava sekä työssään uudistuva kirkko Vantaalla.

Äkkiseltään nämä kuullostavat hyviltä, mutta mistä armosta ne viestivät ja mikä on ihmisten kohtaamisen tavoite? Olemmeko maailman vaatimuksiin armoa jakamassa ja vain niihin vahvistusta jakamssa? Armeliaisuus on hyve ja rinnalla kulkeminen tärkeätä, ehdottomasti näin. Mutta eikö kirkon ensisijainen tehtävä ole julistaa armoa syntisille Jumalan edessä ja johtaa ihmisiä pelastukseen. Miten se näkyy strategiamme missiossa ja visiossa.

Piispa Seppo Häkkisen totesi saarnassaan Lappeen seurakunnan 600-vuotisjuhlamessussa helatorstaina 14.5.2015 seuraavasti:
”Kirkko on elävä Kristuksen ruumis, maailman valo ja suola. Jeesuksen antamaa tehtävää ei ole vielä suoritettu loppuun. Parannusta ja syntien anteeksiantamusta on yhä saarnattava täällä Lappeenrannassa, omassa maassamme ja kaikkialla maailmassa.”

Tarpeelinen muistutus Mikkelin piispalta. Nämä asiat meidänkin tulisi saada ytimeksi strategiaamme: Olla valona ja suolana yhteiskunnassamme ja saarnata parannusta ja syntien anteeksiantamusta.

Harvoin saa nykyisin kirkoissamme kuulla parannuksen saarnaa tai varoitusta synnin seurauksista. Mieluummin tunnutaan vain lupaavan kaikkea hyvää. Jumalan pyhyys sivuutetaan; ei ole mitään pelättävää. Syynä tähän lienee pelko ihmisten loukkaantumisesta ja halu miellyttää kaikkia ja mukautua ajan henkeen.

Vapahtajamme Jeesus itse opetti: ”Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa.” Matt 5:13

Jotta meillä velä olisi käyttöä, on meidän palatava kirkkomme alkuperäiseen tehtävään. Me emme saa johtaa ihmisiä harhaan jättämällä kertomatta Jumalan pyhyyden vaatimaa parannuksen tekoa. Vasta silloin armokin on arvokasta, syntisen ihmisen saama armo Jumalan edessä Jeesuksen tähden. Yrittäkäämme vaikuttaa seurakunnissamme paluuta kirkon tehtävän ytimeen.