Luominen – lankeemus – lunastus, Juhani Leppälä

Juhani Leppälä, Tikkurilan srk

Alussa Jumala loi
Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Loi valon, kaartuvan kannen, maanpinnan ja meren. Hän loi auringon, kuun ja tähdet. Hän käski maata kasvamaan kasveja, vesien tuottaa eläimiä ja maan tuottaa eläviä olentoja.

Luomistyön viimeisessä vaiheessa Jumala loi ihmisen, Aadamin, omaksi kuvakseen – loi hänet maan tomusta ja vei istuttamaansa Eedenin puutarhaan, paratiisiin, sitä viljelemään ja varjelemaan. Kasvit ja eläimet ovat erilaisia kuin ihminen, sillä kasvit ja eläimet on tuottanut maa ja meri, mutta ihmisen Jumala loi itse omaksi kuvakseen. Jumala kielsi luomaansa miestä syömästä hyvän ja pahan tiedon puusta, muuten hän kuolisi.

Ihmiselle ei löytynyt sopivaa kumppania. Niinpä Jumala teki miehelle kumppaniksi naisen, Eevan, miehen kylkiluusta. Mies sanoi naisen olevan ”luu minun luistani ja liha minun lihastani, hänet on miehestä otettu”. Sen tähden miehen tuleekin avioliiton solmiessaan luopua isästään ja äidistään ja liittyä vaimoonsa – he tulevat yhdeksi lihaksi. Mies ja hänen vaimonsa olivat paratiisissa alasti eivätkä hävenneet toisiansa. Jumala teki siis avioliiton seksin hyväksi, ei hävettäväksi asiaksi.

Syntiinlankeemus
Käärme eli Saatana oli heitetty alas taivaasta. Hän oli langennut enkeli Lucifer, joka kadehti ihmisten onnea ja vietteli Eevan syömään Jumalan kieltämästä hyvän ja pahan tiedon puusta. Eeva antoi hedelmän myös miehellensä ja hänkin söi. Silloin he molemmat huomasivat olevansa alasti ja tekivät itselleen viikunapuun lehdistä vyöverhot.

Herra sanoi naiselle: ”Mitä oletkaan tehnyt? Jumala kirosi käärmeen niin, että se joutui matelemaan (aiemmin sillä oli jalat) ja syömään tomua koko elinaikansa. Jumala myös pani vainon käärmeen ja naisen välille sekä käärmeen jälkeläisen ja naisen jälkeläisen välille. Siinä lienee eräs syy, miksi islam nykyään vainoaa naisia, alistaa, raiskaa ja tappaa heitä.
Naisen siemen eli Jeesus olisi kuitenkin polkeva rikki käärmeen pään, ja käärme on pistävä Jeesusta kantapäähän. Tämä toteutui Golgatan ristillä, kun ristiinnaulitun kantapään läpi lyötiin naula.

Eevan lankeemuksen vuoksi Jumala teki naisen raskaudet vaikeiksi ja synnytykset kivuliaiksi. Silti hänellä on halu mieheensä ja ”mies on vallitseva naista”. Se merkitsee, että mies on perheen pää, mutta miehen tulee rakastaa vaimoaan.

Aadamin lankeemuksen takia Jumala kirosi maan. Aadam oli tehnyt työtä jo paratiisissa, mutta nyt maa kasvaisi orjantappuroita ja ohdakkeita. Työ on raskasta, ja kerran ihminen tulee jälleen maaksi, sillä siitä hänet on luotu. ”Maan tomua sinä olet, maan tomuun sinä palaat.’ Aadamin on myös syötävä ”kedon ruohoja” eli kasviksia ja vihanneksia.

Ensimmäinen evankeliumi
Maailman ensimmäisen evankeliumin lausui Jumala sanoessaan käärmeelle: ”… naisen siemen on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän”. Tämä on lupaus Vapahtajasta, Jeesuksesta Kristuksesta. Inhimillisen luonnon puolesta hän syntyi naisesta, ei miehen siemenestä niin kuin normaalisti. Jumalallisen luonnon Jeesus sai Pyhän Hengen siemenestä, minkä myös enkeli Gabriel ilmoitti Jeesuksen äidille Marialle.

Oliko maininta ”naisen siemenestä” ensimmäinen kerta, kun Raamattu kertoo Jeesuksesta? Ei suinkaan! Hänestä kertoo jo Raamatun 1. kirjan 1. luku, 1. jae ja 1. sana: ”alussa”. Hepreankielinen be-reshit tarkoittaa ’alussa’. Mutta se voidaan kääntää ’esikoisessa’ tai ’esikoisen kautta’. Esikoisensa Jeesuksen kautta Jumala loi taivaan ja maan, ja esikoisen Jeesuksen kautta luotiin myös meidät. Siksi tämä Esikoinen on myös pelastava meidät.

Karkotus paratiisista ja paluu paratiisiin
Jumala teki Aadamille ja Eevalle vaatteet nahasta ja puki heidät niihin. Mutta mistä tämä nahka tuli? Se saatiin eläimestä, joka tapettiin. Eläimen oli uhrauduttava ihmisen takia. Samoin Jeesus tapettiin, uhrattiin ihmisen synnin, viime kädessä epäuskon takia.

Syntiin langennut ihminen ei olisi enää kestänyt Jumalan pyhää kirkkautta. Toisaalta, jos ihminen olisi langenneessa tilassa syönyt paratiisin Elämän puusta, pahuus olisi elänyt ikuisesti. Siksi Jumala ajoi ihmisen pois Eedenin puutarhasta ja pani hänet viljelemään maata, josta hänet oli tehty. Jumala karkotti ihmisen ja asetti Eedenin puutarhan itäpuolelle kerubit ja salamoivan, leimuavan miekan vartioimaan Elämän puulle vievää tietä.

Miten me siis koskaan pääsemme paratiisiin kuoltuamme, kun pääsyä vartioi kerubi miekkansa kanssa? Ilm. 22:14 kertoo vastauksen: ”Autuaita ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin”. Miten me pesemme vaatteemme, mistä saamme pelastuksen?

Jumala valmisti meille pelastuksen Jeesuksessa. Pitkänäperjantaina Jeesus maksoi meidän syntimme Golgatalla – kärsi ja kuoli ristillä, kun käärme pisti häntä kantapäähän. Hän meni alas tuonelaan ja murskasi käärmeen pään ja kuoleman noustessaan ylös ensimmäisenä pääsiäisenä, astui ylös taivaisiin ja lähetti helluntaina meille Pyhän Hengen.

Usko Jeesuksen sovitustyöhön ja vaatteidemme pesu Jumalan Karitsan veressä – ne avaavat meille lopulta paratiisin portit, niin kuin Hän avasi ne ryövärille ristillä. Joka sunnuntai Herran ehtoollisella saamme maistiaisia elämän puusta – syömme Kristuksen ruumiista ja juomme hänen verestään, jotta pelastumme. Niin kerran pääsemme sisälle porteista Jumalan kaupunkiin, uuteen Jerusalemiin.

Jeesus antoi meille tehtäväksi levittää ilosanomaa hänestä lähimmäisillemme ja kaikille maailman kansoille. Sitä tehtävää tekee myös Sanasta Elämään -ryhmä, niin srk-vaalien alla kuin niiden jälkeenkin. Jokainen kristitty on saanut hengellisen elämänsä Sanasta – Jeesuksesta Kristuksesta. Eläkäämme myös hänestä – joka päivä.