Meitä on monta, Kaisa Koivula

Kaisa Koivula, Rekolan srk, Vantaa
Hiljan Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli, jonka mukaan itseään syvästi uskonnollisina Suomessa pitää yli 400 000 ihmistä, lähes 10 % kaikista. Uskovien määrää joutuu vain arvailemaan, koska ei ole mitään ulkoista tunnusmerkkiä, minkään yhdistyksen jäsenyyttä tai mitään muutakaan, mistä varmasti toinen tietäisi, onko toinen uskossa. Mutta kyllähän toisista voi yhtä ja toista päätelläja voi kuunnella, mitä itse kukin itsestään kertoo. Organisaatio Mobilisaatio, kaikkialla maailmassa toimiva kristillinen lähetysjärjestö, on arvioinut, että Suomessa olisi uskovia (evangelicals+ Christian renewalists) yli 800 000 eli n. 18 % väestöstä. Arviot siis heittelevät paljon, mutta luultavimmin jotain noiden 400 000 ja 800 000 välillä.

Me olemme valtavan suuri vähemmistö. Suomenruotsalaisia arvioidaan olevan n. 300 000. Ulkomailla syntyineitä arvioidaan olevan Suomessa suuruusluokkana saman verran: 260 000. Vieraskielisistä suurin ryhmä ovat venäjänkieliset, heidän määränsä on 30 000:n luokkaa. Löytämäni arviot muslimien lukumäärästä Suomessa vaihtelevat 30 000 – 60 000 välillä.

Pääkaupunkiseudullakin, missä uskonnollisuus on vähäisempää kuin muualla Suomessa, varovaisimmankin arvion mukaan joka 20:s vastaantulija on uskova (tai syvästi uskonnollinen).

Me olemme hyvin suuri vähemmistö, joka pitäisi ottaa huomioon päätöksenteossa siinä missä esim. ruotsinkieliset tai muslimit. Meille pitäisi olla palveluja, joissa otetaan huomioon meidän maailmakuvamme.

Meidän pitäisi avata suumme ja ottaa kantaa lainsäädäntöön, koulujen opetuskäytäntöihin yms. Meidän pitäisi myös kertoa, millaista uskovien elämä on, ettei päätelmiä meistä tehtäisi vanhentuneen tai pientä uskovien vähemmistöä koskevan tiedon varassa.

Jeesus kehottaa meitä lopunaikojen edellä:
”Nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä” (Luuk 21: 28).