Rauhaa, mutta minkälaista? Kai Kronlund

Kai Kronlund, Tikkurilan seurakunta

Uutisvirta Ukrainan sodasta jatkuu, ja tapahtumien kammottavuudesta huolimatta uutiset alkavat jo uuvuttaa. Pitkä yhteiskunnallisen rauhan aika on uhattuna Euroopassa ja Suomessakin on tehty uudenlaisia päätöksiä sen turvaamiseksi. Tilanne ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen, myös Eurooppa ja Suomi sen mukana on aina kuohunut tasaisin väliajoin. Maailma ei näytä kykenevän elämään rauhassa ja unelmat pysyvästä rauhasta kaatuvat toinen toisensa jälkeen. Rauhaa kuitenkin kipeästi kaipaisivat niin yhteiskunnat kuin yksittäiset ihmisetkin.

Levottomassa maailmassa sanasta kiinni pitävä kirkko voi rakentaa rauhaa yhteiskunnassa ja valtioiden välillä. Sitä meitä kehotetaan tekemäänkin, rukoilemaan hallitusten ja päättäjien puolesta, kuten apostoli Paavali kirjeessään Timoteukselle kirjoittaa. Kirkko voi olla vakauttava tekijä epävakaassa ympäristössä. Viime sotien aikana presidentti Kyösti Kallio kehotti ihmisiä rukoilemaan maamme puolesta, joskin tänään sen kaltaiset äänet ovat olleet vaimeita.

Ulkoiset olosuhteet ovat usein seurausta ihmisten sisäisestä todellisuudesta. Siksi myös rauhan rakentaminen alkaa sisältäpäin. Me ihmiset olemme tässä suhteessa heikkoja, mutta meille on annettu ratkaiseva apu. Jeesus itse lupasi: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa.” Näin suurta lupausta kirkko saa olla kertomassa, rauha alkaa rauhasta Jumalan kanssa.

Tätä lupausta ja sanomaa, joka muuttaa ihmistä sisältäpäin ja kestää maailman myllerryksen, on sitoutunut edistämään myös Sanasta Elämään ryhmä. Se on turvallinen ja niin seurakuntaa kuin yhteistäkin rauhaa rakentava vaihtoehto tulevissakin vaaleissa.